Nieuw machinepark

Uit ING Bank - 2014

Fors investeren in nieuwe machines om extra omzet aan te boren. Mart Stokmans van Labo Mechanische Bewerking ging daarbij niet over één nacht ijs. ‘Toen we groen licht kregen, heb ik toch nog eens goed de afweging gemaakt tussen de kansen en de risico’s.’

Wie is Mart Stokmans?
“Ik ben een ondernemer die vanuit zijn gevoel handelt, maar een beslissing moet ook weloverwogen zijn”, zegt Mart Stokmans. Hij begon bijna 30 jaar geleden Labo Mechanische Bewerking. Labo levert mechanische componenten. Philips Healthcare is een van de klanten die vertrouwen op de expertise van Stokmans en zijn medewerkers. “Wij maken onderdelen voor hun mri-scanner.”

Dat is nou typisch Labo Mechanische Bewerking
“We maken prototype-onderdelen voor onze top-8 klanten”, vertelt Stokmans. “We denken mee op het gebied van kosten en maakbaarheid. Daar kan een klant veel op besparen. Als uiteindelijk de beslissing valt om in een kleine serie te produceren, vinden we het ook prettig als we mogen offreren. Verder houden wij voor onze klanten de voorraden en de planning voor een heel jaar in de gaten.” In 2012 won Labo de Dutch Industrial Supplier Award, de prijs voor de beste industriële toeleveranciers van ons land. “We werken volgens het principe van lean and mean, letten scherp op kosten. Onze machines worden vrijwel volledig bediend door robots.”

De dagelijkse realiteit
Labo is gevestigd in de regio Eindhoven. “Grote ondernemingen als Philips zitten hier in de buurt”, zegt Stokmans. “In een straal van 30 kilometer vind je ongeveer 200 gelijkwaardige bedrijven, maar de samenwerking tussen deze bedrijven is heel beperkt. De concurrentie is in de huidige recessietijd nog heftiger. Dat is wel erg jammer.” De afgelopen tijd kwamen er minder projecten van de grond, is de ervaring van Stokmans. “We hebben op alle vlakken kostenmaatregelen genomen. Het trekt nu weer aan.” In een uitdagende markt kwam een herinvestering voor het machinepark steeds nadrukkelijker naar voren. Stokmans: “Iedere maand maken we een prognose. Het doel is uiteraard om deze te halen. Daarnaast is het van belang om de kosten te bewaken. Wij zagen dat het onderhoud van het machinepark te duur werd. Als je op jaarbasis bijna 120.000 euro aan onderhoudskosten kwijt bent, moet je toch gaan nadenken. Van de 25 machines gaan er 8 weg. Daar komen 4 geavanceerde machines voor terug. Voordat het zover was, ben ik gaan praten met mijn accountant en met een adviseur die zelf uit het bankwezen komt. 5 grote klanten gaven aan dat er weer groei ging komen. ‘Bereid je daarop voor’, was hun boodschap.”

Financiering gevraagd en gekregen
“We hadden voor de vervanging van de machines behoefte aan een kredietfaciliteit van 750.000 euro”, zegt Stokmans. “We waren al klant bij ING. De relatiemanager had vertrouwen in onze visie en strategie. Ze denken mee over het verbreden van je horizon, in plaats van steeds terug te grijpen op de historie. Je moet verder kijken. ING ziet een opleving in de maakindustrie; dat was ook een reden waarom ze ons wilden steunen met een goede lease oplossing. De sector begint uit het dal te krabbelen. De omzet gaat weer omhoog. Tot slot speelde bij de positieve beslissing van ING ook mee dat we een familiebedrijf zijn – we zijn gericht op de lange termijn.”

De volgende stappen
“We hadden groen licht gekregen van de bank. Ik heb gezegd: ik ga er een maand over nadenken en dan kom ik erop terug.” De mogelijkheden van de nieuwe technologie en het nieuwe werk dat zich aandiende, gaven voor Stokmans uiteindelijk de doorslag om door te zetten. De nieuwe machines zijn inmiddels geleverd. “De oude machines laten we nog even meedraaien. Die gaan we wel binnenkort verkopen.”

Tips voor andere ondernemers
“Ik heb hier familie rondlopen. Die willen zeker meedenken , maar bij belangrijke beslissingen zeggen ze: ‘We laten het aan jou over.’ Als dga sta je er uiteindelijk toch alleen voor. Daarom praat ik veel met mijn accountant, die ik ook al 30 jaar ken. En ik heb een financieel adviseur die van de hoed en de rand weet. Zij bieden een klankbord. Maar laat ook je onderbuikgevoel spreken, en neem dan zelf die beslissing.”

Ga terug